Uitgelichte hepatitis c specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een hepatitis c specialist in uw regio
Informatie over hepatitis c
Hepatitis C
Hepatitis C is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Dit is echter een ander virus dan bij hepatitis A of B. Het zijn alle drie leverontstekingen die veroorzaakt worden door infectie met een virus en ze worden daarom ook wel virale hepatitis genoemd. Er zijn verschillende typen hepatitis C virussen. Deze typen worden genotypen genoemd en worden aangeduid met genotype 1 tot en met 4.
Oorzaak
Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B. Om besmet te raken is bloedcontact voor nodig. Risicofactoren zijn onder andere:
- Een bloedtransfusie voor 1992: pas eind 1991 was een betrouwbare bloedtest beschikbaar en werd het donorbloed in Nederland getest op hepatitis C.
- Injecteren van drugs: het virus kan worden overgedragen door het delen van spuitattributen zoals watjes en naalden etc.
- Operaties.
- Tatoeages of piercings.
- Rituele en andere invasieve ingrepen.
Symptomen
Vaak merken mensen merken lange tijd weinig of niets van de besmetting met hepatitis C. Klachten die kunnen ontstaan zijn:
- Ernstige vermoeidheid
- Misselijkheid
- Braken
- Gewrichtsklachten
- Vage buikklachten
- Algehele malaise, niet fit gevoel
Behandeling
Meestal wordt hepatitis C chronisch en een arts kan beoordelen of een chronische hepatitis C moet worden behandeld. Soms, wanneer geen actieve leverontsteking aanwezig is, kan de arts besluiten af te wachten met behandeling. De behandeling van hepatitis C is complex. De behandeling verschilt per persoon afhankelijk van de leverfuncties, het type virus, de klachten, het resultaat van eventuele eerdere behandeling en persoonlijke factoren. Het is belangrijk dat iemand onder controle is bij een specialist die ervaring heeft met chronische hepatitis C. Deze specialist bespreekt welke behandeling ingezet kan worden, hoe lang de behandeling gaat duren en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. De standaardbehandeling van hepatitis C bestaat op dit moment uit een combinatie van verschillende medicijnen zoals Peginterferonen en het antivirale middel Ribavirine. Peginterferonen zijn medicijnen die het eigen afweersysteem stimuleren en de virusdeling afremmen en Ribavirine heeft als doel het hepatitis C virus volledig uit het bloed en het lichaam te laten verdwijnen zodat verdere leverschade wordt voorkomen.
Hepatitis c video's
GGD's Hepatitis C risicotest
Filmpje van www.heptest.nl
Levercirrose - Symptomen en behandeling
In deze animatie leggen we uit wat levercirrose is.
Dag van de hepatitis
Filmpje van TelevisieArnhem met informatie over Hepatitis A, B en C.